top of page
Ara

BİZ DOĞAYI KORUDUKÇA DOĞA DA BİZİ KORUR

  • Yazarın fotoğrafı: Av. Çiler Nazife Koşar
    Av. Çiler Nazife Koşar
  • 7 Nis 2022
  • 2 dakikada okunur

12/10/2020 tarihinde ‘Çevre Ajansı’ nın kurulmasını öngören 39 maddelik yasa teklifi meclise sunulmuştur.


Çevre Ajansı, çevre ile ilgili sağlıklı, bağımsız bilgiler vermekle görevli bir kurumdur. İlk olarak 1990 yılında Avrupa Birliği tarafından bir tüzükle kurulmuş olan ve 1993 yılında Avrupa Birliği’ne üye olan devletlerde yürürlüğe giren ‘Avrupa Çevre Ajansına’ Avrupa Birliği’ne giriş sürecinde, 1 Mayıs 2003 tarihinde Türkiye’de üye olmuştur.


Buna rağmen sadece ülkemiz için bir ‘Çevre Ajansı’ kurulması amacıyla hafta başında meclise yasa teklifi sunulmuştur. Teklifin yasalaşması sonrasında ülkemizde kurulacak olan Çevre Ajansı ile, çevre politikalarının geliştirilmesi, benimsenmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi alanlarında çalışmalar yapılacaktır.


Sıfır atık sisteminin yaygınlaşması ve birçok üründe geri dönüşüm sisteminin uygulanması için Türkiye Çevre Ajansı ’nın kurulması istenmektedir. Bu düzenlemeler ile ülke ekonomisine ciddi boyutta katkı sağlanılacağı düşünülmektedir.


Hali hazırda cam da %21 oranında, plastik de %57 oranında, alüminyum da %67 oranında geri dönüşüm sağlanırken, kurulacak olan Çevre Ajansı ile bu oranların %90’a çıkması hedeflenmektedir.


Geri dönüşüme dahil edilecek ürünlerin planlamasını da Çevre Ajansı organize edecektir. Buna göre, pillerin, elektrikli ve elektronik ürünlerin, lastiklerin, akülerin geri dönüşüm kapsamına alınacağı söylenmektedir.


ÇEVRE AJANSININ UYGULAMALARINA UYMAMANIN CEZASI


Meclise sunulan yasa teklifinde öngörülen sıfır atık sistemi ile 2022 yılından itibaren işyerleri için depozito iadesi sistemi işlemeye başlayacaktır.


Sıfır atık yönetim sistemini kurmayan veya kurduğunu beyan etmeyen işyerleri için 20.000 TL idari para cezası uygulanacaktır.


Bununla birlikte umuma açık yerlerde çevreyi kirletenlere 1.000 TL idari para cezası, dere yatağından kum ve çakıl çıkaranlara 300.000 TL’ye kadar para cezası, akaryakıt dolum istasyonları için belirlenen kriterlere uymayanlara 30.000 TL para cezası, kapalı koy ve sit alanlarında su ürünleri çiftliği kuranlara 100.000 TL idari para cezası, uygulanacak cezalar arasındadır.


Uygulanacak olan bu cezalar ile çevrenin korunması ve çevre kirliliğine karşı her bir bireyin azami oranda duyarlı olması amaçlanmaktadır.


ELEKTRİKLİ SCOOTER


Çevre Ajansı’nın kurulması ile birlikte bazı yasalarda değişiklik yapılmasını öngören teklif ile, güvenli, sağlıklı ve çevreci ulaşım araçlarından biri olan elektrikli scooter ‘ların teşvik edilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.


Bu bakımdan bazı kanunlarda değişiklik yapılarak çevreye etkisi olabilecek faaliyetlerin yapılması desteklenecektir. Bu kapsamda, elektrikli scooter şeridi kanun kapsamına alınacak ve Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bu alanların inşası için yetki verilecektir. 15 yaşından büyük tüm bireyler, bu şekilde özel olarak ayrılan şeritlerde, çevreci ulaşım aracı olan elektrikli scooter ve elektrikli bisikletleri kullanabilecektir. Elektrikli scooter ve elektrikli bisikletlerin şarj edilebilmesi amacıyla da, belediyelere yeteri kadar şarj istasyonu yapma yükümlülüğü yüklenecektir.


Görüldüğü üzere tüm bu düzenlemeler ile çevremizin korunması, geri dönüşüm ve sıfır atık sistemi ile de ülke ekonomisine katkı sağlanması amaçlanmaktadır.


Bilmeliyiz ki, temiz bir dünya ve temiz bir çevre, hem kendimiz hem de gelecek neslimiz için oldukça önemlidir. Temiz çevre, temiz insan demektir.


Unutulmamalıdır ki; biz doğayı korudukça doğa da bizi koruyacaktır.


Av. Çiler Nazife KOŞAR


Comentarios


©2023, CNK HUKUK

bottom of page