top of page
Ara

KATİLİNİ TANI, KENDİNİ KORUMAYA AL

  • Yazarın fotoğrafı: Av. Çiler Nazife Koşar
    Av. Çiler Nazife Koşar
  • 7 Nis 2022
  • 3 dakikada okunur

Geçtiğimiz günlerde Muğla’da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in eski erkek arkadaşı tarafından canice öldürülmesiyle, kadın cinayetleri yeniden gündeme geldi.

Ülkemizde kadın cinayetlerinin önüne geçilmesi adına yasal olarak birçok adım atılmışsa da, aslında hiçbiri maalesef ki bu cinayetlerin tam olarak önünü kesemedi.

Kadın cinayetlerinin önüne geçilmesi adına atılan adımlardan biri de, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve 2018 yılından bu yana kullanılmakta olan ‘KADES’ isimli telefon uygulamasıdır.

Biz de, şiddet mağduru kadınlarımıza bir nebze de olsun yardımcı olmak bakımından bu uygulamaya ilişkin açıklayıcı bilgiler vermekle birlikte, kadınlarımızın şiddet karşısında hiçbir zaman sessiz kalmaması gerektiğini önemle belirtmek isteriz.

Kadın Destek Uygulaması (KADES)

KADES, kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri biraz olsun engellemek adına kullanıcılara sunulmuş olan, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış ve acil durumlarda ilk akla gelecek,resmi bir acil müdahale uygulamasıdır.

Eşinden veya bir başkasından şiddet gören ya da şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınlar, akıllı telefonları üzerinden yapacakları ihbarlarda hızlı bir şekilde bu iş için kurulan Kadın Acil Destek İhbar Sistemi’ne ulaşabilmektedir.

Bunun için kadınların akıllı telefonlarına, IOS ve Android marketlerden kolaylıkla "KADES" uygulamasını indirmesi, isim – soy isim, TC kimlik no, doğum yılı ve telefon numarası ile uygulamaya girmesi ve sonrasında da Emniyet Genel Müdürlüğü serverlarından gelen aktivasyon kodu ile uygulamayı aktif hale getirmesi gerekmektedir.

Uygulama bu şekilde kurulduktan sonra, acil bir durum ile karşı karşıya kalan kadın, konum bilgisini açıp uygulama ekranında bulunan "Acil Destek" butonuna dokunarak ihbarı gerçekleştirilebilmektedir. Bu şekilde ihbarda bulunulmasıyla en yakın polis ekibi kısa süre içerisinde olaya müdahale edecektir.

Her ne kadar bu uygulamaya ilişkin yurdun çeşitli yerlerinde yetkililer tarafından broşürler dağıtılmakta ise de, kadınlarımızın bu konuda daha fazla bilgilendirilmesi ve bilinçlenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

İç İşleri Bakanlığı, 24 Mart 2018 tarihinde hayata geçirilen KADES uygulamasının kuruluşundan bu yana 453 bin 12 kadının indirdiğini ve 30 bin 601 kadının da şiddet ihbarında bulunduğunu açıklamıştır.

Bu kapsamda, bu uygulamanın 30 bin kadınımızın hayatını kurtardığını söylememiz mümkündür.

Kadınların Korunması Konusunda Devletin Yetersiz Kaldığını Savunan Görüşler De Bulunmaktadır.

Bunun yanı sıra gündemde olan İstanbul Sözleşmesi’nin feshi ile ilgili olarak, birçok kadın derneği tarafından, kadın cinayetlerinin yaşanmasında bu sözleşmeyi tartışmaya açanların sorumluluğunun bulunduğundan bahsedilmektedir.

İlaveten kadın cinayetleri konusunda devletin oldukça yetersiz kaldığını savunan görüşler de bulunmaktadır. İddia edilene göre, sadece 2019 yılında, koruma talep eden 41 bin 383 kadının başvurusu reddedilmiştir. Adalet Bakanlığı’nın 2019 yılı Adli Sicil İstatistikleri’ne göre de kadınların cinsel ve fiziksel şiddet şikayetlerinin çoğunun takipsizlikle sonuçlandığı görülmektedir.

Ancak tüm bunlar, “Kadının beyanı esastır” düşüncesinde olduğumuz anlamına gelmemektedir. Burada ifade etmeye çalıştığımız husus, talep edilen bu koruma kararının önleyici nitelikte olmasından dolayı, şiddete uğrama tehlikesi olan kişinin şiddete uğramadan bunun önüne geçilmesini sağlamaktır.

Bu noktada ise, şiddete uğrama ihtimali olan kadının şiddete uğramasındansa, şiddet uygulama ihtimali olan kişiye karşı yaptırımlar uygulanması daha ağır basmaktadır.

Dolayısıyla kanımızca, fiziksel/psikolojik şiddete uğradığını iddia eden kadına karşı, yargı yerlerince en azından bir kereye mahsus olmak üzere talebi doğrultusunda koruma kararı verilmesi gerekmektedir.

Zira, aleyhine koruma kararı alınan kişinin de bu karardan haberi olacağından, böylelikle kararın en azından caydırıcı nitelikte olduğunu düşündüğümüzü belirtmek isteriz.

Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi

Toplumsal bir sorun olan kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında, şiddet mağdurları hakkında koruyucu tedbir, şiddete başvuranlara ise “6284 sayılı kanun” kapsamında önleyici tedbir kararları alınabilmektedir.

6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında alınan koruma ve tedbir kararları “caydırıcı” nitelikte olup, bu tedbir kararlarına aykırılık halinde, hakim kararıyla şiddet uygulayan kişiye kısa süreli zorlama hapis cezası da verilmektedir.

Bu sebeple, kadına yönelik şiddette oldukça önemli bir yeri olan bu kanun ile kadınlarımızın veya şiddete uğramış ve/veya uğrama tehlikesi olan herkesin, kendisini koruma altına almasını tavsiye etmekteyiz.

Böylelikle, şiddet uygulayan en basit haliyle mağdurun arkasında devlet gücünün olduğunu görmüş olacaktır.

Gerek psikolojik gerekse de fiziksel şiddete uğramış olan mağdurların daha fazla hak kaybına uğramaması ve daha da mağdur olmaması adına, uzman bir büroyla iletişime geçmesi oldukça yararlı olacaktır.

Önemle belirtmek gerekir ki şiddet mağdurları, yapılacak olan bu başvurular için herhangi bir harç ve/veya masraf ödemeyecektir.

Av. Çiler Nazife KOŞAR


Comments


©2023, CNK HUKUK

bottom of page