top of page
Ara

ORMANI YAKMA, HAPSE GİRME!

  • Yazarın fotoğrafı: Av. Çiler Nazife Koşar
    Av. Çiler Nazife Koşar
  • 7 Nis 2022
  • 3 dakikada okunur

Son günlerde yaşanan çok fazla sayıdaki orman yangınlarından sonra, akıllara, orman yangınlarının acaba kasıtlı olarak mı çıkarıldığı sorusu gelmektedir.

Peki, kasıtlı olarak orman yangını çıkarmanın veya dikkatsizlik sonucu yangına neden olmanın cezası nedir?


Öncelikle ormanların bir ülkenin en güzel zenginlik kaynaklarından biri olduğunu söylememiz gerekir. Ormanların içinde çeşitli bitkiler ve sık ağaç toplulukları bulunmaktadır.


Ormanın içinde yaşayan bu farklı bitki ve hayvanların bir araya gelmesi ve uyumlu bir şekilde yaşadıkları bir ekosistemi kurmaları tahmin edileceği üzere çok uzun yıllar sürmektedir. Ağaçların türüne ve ormanda yaşayan canlılara bağlı olarak bu sürenin 20 ile 200 yıl arasında değiştiğini söylememiz mümkündür.


Bu kadar uzun yıllar sonucunda oluşan ormanlarımıza ülkemizde, ne yazık ki gerekli önem verilmemektedir. Bilinçli ya da bilinçsiz olarak ortaya çıkan orman yangınları uzun yıllar boyunca zorluklarla yetişen bu ağaçların maalesef ki yok olmasına neden olmaktadır.


Ormanlarda ateş yakmak, tedbirsizlik sonucu yangına sebebiyet vermek, kasten orman yakmak ve dahi terör amaçlı orman yakmak, kanunlarımızda suç olarak düzenlenmiştir.


Zira orman yangınlarının çıkış sebeplerinin %80 ‘inden fazlası insan eliyle olmaktadır. Piknik ateşini söndürmeden bırakmak, sönmemiş sigara atmak orman yangınlarının başlıca nedenleri arasındadır.


6831 Sayılı Orman Kanununda Düzenlenen Cezalar;


🡺 Orman İdaresince belirlenen konak yerlerinden başka yerlerde geceleyenler idari para cezası ile cezalandırılır.


🡺 Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakan veya izin verilen yerlerde yakılan ateşi söndürmeden mahalli terk edenler, ormanlara sönmemiş sigara veya yangına dolaylı olarak yol açabilecek madde atanlar, ormanlara dört kilometre mesafede veya köy hudutları içinde anız veya benzeri bitki örtüsü yakanlar, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.


🡺 Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verenler iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.


🡺 Kasten orman yakan kişi, on yıldan az olmamak üzere hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.


🡺 Devletin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde devlet ormanlarını yakan kişi müebbet hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.


Terör Amaçlı Orman Yakmak;


Son aylarda ülkemizin birçok farklı ilinde çıkan orman yangınlarının sonuncusu Çanakkale’de meydana gelmiştir. Medyada, bu orman yangınının kasten PKK terör örgütü tarafından çıkarıldığından bahsedilmektedir.


Geçmiş zamanlarda PKK terör örgütü tarafından çıkarılan birçok orman yangını olmuştur. Bu suçu işleyenler ise derhal yakalanarak en ağır cezalarla cezalandırılmıştır.


Örneğin, 2011 yılında İzmir’in Foça ilçesinde, PKK’ya destek için orman yangını çıkardığı tespit edilen iki kişi, orman yakmak suretiyle devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik bir fiil işledikleri gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis cezasına çarptırılmıştır.


Kasten Öldürme Suçu İle Örgüt Faaliyeti Çerçevesinde Orman Yakma Suçunun Cezası Aynı;


TCK 81 maddesi, “Bir insanı kasten öldüren kişi, müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.” hükmünü amirdir.


Orman Kanunu’nun 110 maddesi ise, “Örgüt faaliyeti çerçevesinde orman yakan kişi müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.” hükmünü amirdir.


Görüldüğü üzere kasten öldürme suçu ile örgüt faaliyeti çerçevesinde kasten orman yakma suçunun cezası aynıdır.


Kasten öldürme, bir kişinin kasten bir başkasının hayatına son vermesi iken, kasten orman yakma da sayısız canlıya barınak ve insanlara hayat kaynağı olan ormanlardaki bitkiler, hayvanlar ve ağaçlar olmak üzere tüm canlıların kasten yaşamlarına son verilmesidir. Bu bakımdan bu iki suçun birbirine oldukça benzer olduğu görülmektedir.


Kanımızca verilen cezalar az bile gelmektedir. Dünyada orman yangınına sebep olma/orman yakma suçunun cezaları çok daha ağırdır. Orman yangınları ile sayısız canlının yaşamına son verilmesinin yanı sıra, çevreye ve ekonomiye de oldukça büyük zararlar verilmektedir.

Bu sebeplerle, ormanlarımıza sahip çıkmalı ve onları gözümüz gibi korumalıyız. Unutulmamalıdır ki çocuklarımıza bırakacağımız en değerli miras ormanlarımızdır!

Av. Çiler Nazife KOŞAR


Opmerkingen


©2023, CNK HUKUK

bottom of page